Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

За празника 11 май в Ловеч почетоха граждани със заслуги към града

Ðа пÑазника 11 май в ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¿Ð¾ÑеÑоÑа гÑаждани ÑÑÑ Ð·Ð°ÑлÑги кÑм гÑада

Със званието “Почетен гражданин на Ловеч “ на тържествена церемония  в Ловчанско читалище „Наука 1870 г.“ на 11 май 2023 г. беше удостоен математикът Еленко Начев (посмъртно). Той бе представен от неговата съпруга Катя Начева. Тя получи от кмета Корнелия Маринова „Символичен ключ на Община Ловеч“, статуетка „Ловешка крепост“ и почетна значка за приноса в образователното дело и издигане престижа на родния град. Съпругата  подчерта, че „той беше един красив ум“ и че приема наградата като преграда срещу забравата.

Катя Начева съобщи още, че възпитаници на преподавателя имат намерението да създадат фондация на негово име, която да връчва ежегодно награди на ученик с доказани математически способности.

По случай 30 години от обявяването на 11 май за Празник на града с почетни медали на Община Ловеч бяха наградени трима.

Това са Минчо Диков, първият демократично избран кмет, Стоян Василев, председател на Общинския съвет в периода 1991 – 1995 г., както и д-р Георги Митев, който е бил общински съветник от тогава до днес. Тримата са много отдавна в политиката със свои заслуги към демократичния преход. Отличията връчи кметът  Корнелия Маринова.

На тази церемония присъстваха всички официални гости на празника, включително зам.-председателят на НС  Росица Кирова,  депутатите, гостите от чужбина. В програмата с виртуозни музикални изпълнения участва  акордеонистката Вероника Тодорова.

Както е известно, от 1993 г. всяка година Ловеч празнува в деня, когато църквата почита паметта на Светите братя Кирил и Методий, небесни покровители на града край Осъм.

Виж запис на

https://www.facebook.com/Kornelia.Marinova.Official

https://www.facebook.com/lovech.municipality

 

Община Ловеч, пресцентър

11.05.2023 г.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч