Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Започна храмовият празник на Троянската света обител „Успение Богородично”

ÐапоÑна  ÑÑамовиÑÑ Ð¿Ñазник на ТÑоÑнÑкаÑа ÑвеÑа обиÑел âУÑпение ÐогоÑодиÑноâ

Започна  храмовият празник на Троянската света обител „Успение Богородично”, като на 14 август 2023 г. бе отслужено вечерно богослужение с чина на Опелото на Пресвета Богородица. Това стана на специална платформа във вътрешния  двор на манастира, който утре, на 15 август, отбелязва своя храмов празник.

В събитието участва и  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която по-рано получи специална покана от Велички епископ Сионий, игумен на Троянската света обител. Преди богослужението тя благодари на епископ Сионий за вниманието. Това е най-важният празник за светата Троянска обител, който винаги събира многобройни вярващи в силата на чудотворната икона „Света Богородица Троеручица“. Нейното присъствие в манастира е голяма Божия милост към нашия народ, която ни дарява с вяра и надежда пред всички превратности в дългата наша история, припомни  кметът на Ловеч.

Корнелия Маринова се помоли пред чудотворната икона за благополучие и напредък на обществените инициативи, запали и свещ в знак на почит към Бога. Кметът на Община Ловеч поздрави  много приятели, които срещна в манастира. Утре сред  гостите ще бъдат част от Светия синод, министър и други официални лица, съобщиха запознати.

На присъстващите добро впечатление направи стройната организация  на събитието с оформени пространства  за влизане и излизане, качественото озвучаване на пространството и  осигурената охрана. Всичко това предполага да се избегне традиционната навалица на Голяма Богородица.

Кулминацията става на 15 август в 11:00 часа, когато тръгва  шествието с чудотворната икона Пресвета Богородица „Троеручица” от храма до параклиса, където е станало  първото чудо.

Сутринта  в 7 часа има още празнична полунощница с чина на Игуменската лития,  празнична утреня в 8 часа, празнична архиерейска света литургия в 9 часа, както и  празнична вечерня с акатист на Успение Богородично в 18 часа.  

На 16 август (сряда) от 17 часа има  Вечерня, а от 18 часа - Ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички представили се в Христа игумени, братя и дарители на светата обител)

Община Ловеч, пресцентър

14.08.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител