Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Женският народен хор „Славянка“ отбеляза 70-годишен юбилей

ÐенÑкиÑÑ Ð½Ð°Ñоден ÑÐ¾Ñ âСлавÑÐ½ÐºÐ°â  Ð¾ÑбелÑза 70-годиÑен Ñбилей

В ловешкото село Славяни на 7 октомври 2023 г. имаше  голям празник за  70- годишнината на  Женския народен хор „Славянка“. Отбелязаха се и 85 години от обединението на двете предишни села Сотево и Зълково в едно. 

На площада пред  НЧ „Христо Ботев -1930“  се събраха много хора.  Скъп гост на тържеството бе кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която за пръв път присъства на подобно събитие с внука си Давид.

Кметът на Ловеч връчи плакет „С най-добри пожелания“ и цветя на читалищния секретар Бориславка Тодорова.

Корнелия Маринова каза: „Вашият женски хор е създаден няколко години след читалището и до днес радва своите почитатели. Селото има забележителна история, за да стане днешното Славяни в 1950 г. През всичкото това време ангелогласните жени са тук, за да има настроение, да пазят традициите, да пресъздават ритуалите – все неща, с които се гордеем. Благодаря ви от името на цялата ловешка общност!“

Бориславка Тодорова допълни, че тази година читалищната сграда става на 60 г., така че имат много поводи за празник.

В художествената програма участваха състави от пет читалища. Първи пя Женски народен хор „Славянка“, носител на множество награди. Той носи хубавото име не само за да напомня откъде са певците, но и да отвежда към корените на нашия народ. Народни песни пяха и най-младите Полина Цакова и Гергана Пенчева.

Участваха още ФФ  „Жарава“ от  НЧ„Светлина -1927“ с. Лисец, Фолклорна група към НЧ„Събуждане-1927“ с. Малиново, Танцов състав „Слънчогледи“ към НЧ „Просвета-1901“ с. Слатина, певческа група „Богдан Крачунов“ към НЧ „Просвета-1906“ с. Дойренци и др.

Община Ловеч, пресцентър

07.10.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч