Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Журналистът Кольо Станчевски с ново дарение за ловешката библиотека

Журналистът Кольо Станчевски подари на ловешката библиотека личния си архив от пълните течения на вестниците “Заря на комунизма” и „Народен глас”, както и двете си нови книги „До Атланта и напред” (2020) и „Оше бивалици” (2020). Това е поредното дарение, съобщават от библиотеката.
Кольо Станчевски е роден на 4 септември 1940 г. в с. Шипково, Троянско. По професия е журналист, по призвание – природник. Завършил е българска филология в СУ „СВ. Климент Охридски”. Член е на Съюза на българските журналисти и Съюза на българските писатели. Издава книгите „Чеши език” (2001), „Автостоп” (2005), Шипково векува” (2007), „Насаме” (2010), „Бивалици” (2015). Дълги години завежда културния отдел в местния вестник. Редактор на десетки книги  на ловешки автори.  След пенсиониране дълго време работи на  pro bono като редактор в „Народен глас“, там е публикуван и първият вариант на „Автостоп”.
Два пъти е носител на общинската награда „Ловешки меч” – за журналистика (2005 г.) и за значим принос в културното развитие (2010 г.). Кольо Станчевски е дарил на библиотеката над 1000 тома литература - учебници по литературознание, авторски книги и книги за Ловеч.
 

Връзка към http://www.lovech.bg/bg/obshtinsko-radio-lovech
Връзка към http://www.lovech.bg/bg/natsionalna-programa-za-energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi
Връзка към http://www.solvit.government.bg
Връзка към https://www.eufunds.bg/index.php/bg/
Връзка към /bg/energiyna-efektivnost-na-mnogofamilni-zhilishtni-sgradi