Общинска администрация Ловеч / Република България

Център за услуги
и информация:

068/ 688 381
info@lovech.bg

Община Ловеч

Официален уеб сайт

ОБЯВА

            СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО”

                     Бул. „България” 19, 5570, гр. Летница,        

devetakiplateau@gmail.org, www.devetakiplateau.org

0888397432, 0887515478

ОБЯВА

ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ДВАНАДЕСЕТИЯ  ТРАДИЦИОНЕН ФОЛКЛОРЕН СЪБОР НА ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО „ДЕВЕТ ПЕСНИ ОТ ИЗВОРА“

6 септември 2019 г. – село КЪКРИНА, община ЛОВЕЧ

Уважаеми приятели на Деветашкото плато,

За ДВАНАДЕСЕТИ  пореден път на 6 септември 2019 г. ще се проведе традиционният  фолклорен събор „Девет песни от извора”.

Тази година ще се съберем за песни и веселие на открито в центъра на с. КЪКРИНА, от  10.00 часа.

Целта на събора е да запази и популяризира изворния фолклор, да затвърди ролята на традиционния фолклор за сплотяването на местната общност, да обогати познанията на хората от района и гостите за българскато фолклорно богатство, както и да подкрепи същността на читалищата като местни културни центрове.

На всички участници ще бъде връчена грамота за участие.        

 

За участие в събора се допускат:

 • Индивидуални изпълнители на народни песни
 • Дамски, мъжки и смесени групи за народни песни
 • Фолклорни танцови състави

 

Програма за участие:

 • Всеки творчески състав се представя с 2 концертни изпълнения до 10 минути, с песни и обичаи от местно, автентично за региона ви  изпълнение.
 • Не се допускат изпълнения на шлагери, стари градски песни и химни.
 • Последователността на изпълненията ще се уточни след получаване на заявките от екипа на читалището в с.Къкрина– домакин и участник в организацията на събора.

 

Необходими документи за заявяване на участие: 

 • Подадена - Заявка за участие от читалище/ клуб/ организация в приложение.

Както винаги до сега по време на фестивала ще има съпътстваща програма – павилиони за храни и напитки, възможност за предлагане на ръчно изработени сувенири от естествени материали, пчелен мед, плодове, зеленчуци и други местни продукти.

 

Традиционно ще организираме и КУЛИНАРНА ИЗЛОЖБА на храни, типични за района на Деветашкото  плато. За участие в кулинарната изложба е необходимо ястието да се предостави на организаторите в клуба към Читалището в село Къкрина, до 10 часа на 06.09.2019 г., в подходящ съд по възможност за еднократна употреба, опакован с прозрачно найлоново фолио, заедно с кратко описание на рецептата, данни кой го е приготвил (имена, село и община) и цена.

Журито на кулинарното изложение ще оценява предоставените кулинарни изделия в следните категории:

 • Най-оригинално ястие по традиционна рецепта
 • Най-оригинална безалкохолна напитка от местни или диви плодове
 • Най-интересен десерт
 • Най-интересна консерва / зимнина

Оценката на кулинарното жури ще бъде дадена в 12,30 часа.    

 

Тази година всички представени  кулинарни изделия ще се предложат за продажба  с начална цена, посочената от човека, който ги е предоставил. Събраните суми  ще се предоставят за подпомагане организирането на събора.

На всички участници ще бъдат връчени грамоти, а за най-добрите продукти във всяка категория - и предметни награди.

За тези, които искат да научат повече за района, предлагаме пешеходна разходка до местността „Чешмата“, и посещение на музей „Къкринско ханче“ .На събора ще бъде организирано и етнографско изложение. За целта всеки ще може да представи свои изделия от плетива, носии, шевици, терлици,  като прикрепи табелка с данни на производител, и информация за продукта.

 

В случай на дъждовно време , е предвидено изявите да се проведат на сцената в салона на Читалище“В.Левски 1924“.

 

В програмата на събора е предвидено, след приключване на изявите в салона на читалище „В.Левски 1924 „ да се прожектират филми за Ловеч и В.Левски.

 

Същите филми при хубаво време ще се прожектират на екрана  на открито от 20.00 часа в лятното кино в с.Къкрина, направен по проект „Създаване на възможност за  мултимедийно представяне на филми, презентации и други на населението на с.Къкрина“,  реализиран по проект „Живи общности за жизнени села - Деветашкото плато споделя рецепти за успешно селско развитие“.

Съборът се организира с подкрепата на община Ловеч, читалище „В.Левски 1924“,  кметство –  Къкрина, и УС на сдружение „Деветашко плато”.

Пътните, дневните и нощувките са за сметка на участниците.

Заявките за участие се приемат до 26.08.2019 г. на е-mail    lovech.kakrina@abv.bg – на вниманието на Иваничка Станчева, телефон  0884704086,    като посочите и телефон за обратна връзка.