Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова участва в конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова взе участие в организираната от БТА местна конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“. Домакин на събитието бе Националният пресклуб на БТА в Ловеч, участваха още инж. Светослав Славчев, областен управител на област Ловеч, Кенан Терзиев, управител на Областен информационен център – Ловеч, Донка Михайлова, кмет на община Троян, д-р Мадлена Бояджиева, кмет на община Тетевен, Тихомир Кукенски, кмет на община Априлци, д-р Красимир Джонев, кмет на община Летница, Георги Георгиев, зам.-кмет на Община Луковит, и Николай Димитров, управител на печатница „Дъга“.

Периодът 2014-2020 година беше успешен за община Ловеч, заяви кметът Корнелия Маринова. Тя посочи реновираната Централна градска част. „На практика това са 50 дка, които бяха реновирани цялостно, с настилките, с парковото обзавеждане, с изграждането на фонтаните, на новите градини, на новата скейт площадка, трите детски площадки, в това число за деца с увреждания“, отбеляза Маринова.

Кметът на Община Ловеч отбеляза и проектите, свързани със социалната инфраструктура, по които са изградени 49 социални жилища и даването възможност на хората в тях да бъдат интегрирани. Корнелия Маринова се спря и на реновирането на образователна инфраструктура - две училища, три детски градини, една ясла и седем училищни двора.  

По ОП „Региони в растеж“ има реновирани с цел енергийна ефективност 17 сгради и 11 стопански обекта, с общо 187 жилища в тях, посочи кметът. 

По думите ѝ социалните услуги също са претърпели сериозно развитие, обновени са сградите на три социални услуги, създадени са пет нови и една е надградена. В периода от 2015 г. досега от 18 социалните услуги са станали 28 и една от тях е надградена. 

Тя съобщи, че в момента се финализира проектът за енергийноефективна модернизация на селищните системи за външно изкуствено осветление в Ловеч и с. Дойренци. В същото време е възложено обследване и паспортизация на уличното осветление в още 22 села, като идеята е да се възползват от Плана за възстановяване и устойчивост. 

Продължава работата по обновяването на Младежкия дом в града. По думите на кмета  50 % от ремонтните дейности по сградата са приключили и вече се обособяват различни зони и подзони, които да се използват от Регионалния исторически музей, Детски интерактивен център „Пътуване през вселената“, зали към Градската художествена галерия, танцови зали, търговски обект, кафе-сладкарница. Срокът за приключване е до края на годината, посочи Корнелия Маринова.

Ще има финансиране и за проекта за ремонт на зоопарка по програма „Околна среда“, където има отделени пари за три общини, една от които е Ловеч, посочи още кметът на Ловеч. По думите ѝ по същата програма има гарантиран ресурс за подмяна на печките на твърдо гориво. В момента е започнато проучване, избира се изпълнител на този проект, обясни Маринова, като посочи какво се прави и по проекта за обновяване на междублоковите пространства. Предстои да се изгради Регионалната система за управление на отпадъците и втората клетка на депото за отпадъци. 

По Плана за възстановяване и устойчивост общината е подала проект за модернизация на образователната среда за Средно училище „Тодор Кирков“, където ще се приложат мерки за енергийна ефективност. „Работим по финализиране на друг важен проект за подаване“, посочи Корнелия Маринова. Той е за преместването на Дома за стари хора в сградата на Националния статистически институт, която държавата преотстъпи на общината. Срокът за това е 17 април. Няма съмнение, че е чудесно възрастните хора да са интегрирани в градска среда, същевременно да са на чист въздух, до здравно заведение, обясни кметът на Община Ловеч.

Тя съобщи, че върви събирането на заявления за интерес по Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд, по Плана за възстановяване и устойчивост. Подадени са вече 11 заявления за интерес, като се очакват поне още толкова.

Община Ловеч, пресцентър

23.03.2023 г.