Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

ПОРЕДЕН УРОК ПО ПРЕВАНТИВНА ПРОГРАМА „БЕЗ ДРОГА НА ПЪТЯ!“

ÐÐРÐÐÐРУРÐÐ ÐÐ  ÐРÐÐÐÐТÐÐÐÐ ÐРÐÐРÐÐÐ âÐÐÐ ÐРÐÐÐ ÐÐ ÐЪТЯ!â

Превантивно – информационен център за борба с наркотичните вещества като действащо звено към Общински съвет по наркотични вещества Ловеч проведе интерактивен урок по Превантивна програма „Без дрога на пътя“ в ППМГ с участието на ученици от 11  клас. Инициативата се осъществява от експерти на центъра в партньорство с ОД на МВР в лицето на: Румяна Еврева - инспектор от Детска педагогическа стая към РУ – Ловеч и Пламен Симеонов – служител от сектор „Пътна полиция“.         Тийнейджърите се запознаха с: влиянието на различните психоактивни вещества върху когнитивните способности и в частност върху уменията за шофиране; какъв е процеса на установяване на употреба на наркотици по  време на шофиране; наказателно правни последици при шофиране след употреба на наркотици. Целта е развиване на лична социална и гражданска отговорност сред подрастващите, като подход за преодоляване на рисковите фактори от злоупотреба с наркотични вещества и шофирането под въздействие на психоактивни вещества.

Младежите споделиха, че темата е изключително актуална и полезна и активно се включиха в последваща  дискусия. Те изразиха своите емоции и чувства със следните въпроси: „Какви вещества се съдържат в медикаментите, предписани за определени заболявания, при които дрегера отчита употреба на наркотични вещества, а всъщност шофьорите в действителност не са употребили наркотици?; „Може ли дрегера да отчете употреба на райски газ“?; „Може ли да откажеш тест за наркотици по време на шофиране и какви са последствията от това?“; „Какво е въздействието на Monster по време на шофиране. Отчита ли дрегера наличие на наркотици при употреба на енергийни напитки?“ и др. Екипа провел урока успя да предразположи учениците до такава степен, че те споделиха лични истории, като пример за негативното въздействие на различни видове стимуланти  върху поведението по време на шофиране.

В последствие разговора продължи с учители по теми свързани с консултирането и психологическата подкрепа при употреба на наркотични вещества, оформиха се съвместни инициативи за в бъдеще.  Разделихме се широко усмихнати, щастливи и удовлетворени от свършената работа.

 

Призива на организаторите е за разумно шофиране „На пътя животът е с предимство“.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител