Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Съвети за родители

Скъпи родители,
Обикновено за наркотиците и за последиците от употребата им се разпространява информация, която в повечето случаи е толкова ужасяваща, че много често хората предпочитат да „заровят глави в пясъка” и да игнорират съществуването на проблема. Да  потънат в самозаблудата, че това не ги засяга, защото това не може да се случи точно на тяхното семейство. Други приемат, че проблемът съществува, но пък прехвърлят отговорността в ръцете на Бог, повтаряйки си като мантра „Господ да пази децата ни!”. Факт е, че темата за наркотиците е силно стигматизирана от обществото и не е от тези, за които говорим с удоволствие, но опитът и изследванията показват, че този тип реакции и  поведения не биха могли да помогнат в полагането на адекватна грижа за живота и здравето на нашите деца.
Да си родител е може би една от най-трудните и отговорни задачи и това важи с особена сила днес, в едно общество, което е ориентирано в крайно консуматорски стил и не рядко, търсещо удоволствието на всяка цена. Живеем във време, в което изглежда сякаш сме се примирили с факта, че голяма част от подрастващите пушат цигари. Вече не ни изненадва и гледката на тийнейджъри, употребяващи алкохол като дори погрешно се смята, че това е „по-малкото зло“. Днес на сцената вече присъстват и богата гама от наркотични вещества, които за съжаление са евтини и лесно достъпни. През последните години официалните статистически данни поставят българските младежи на едно от челните места в Европейския съюз по употреба на алкохол, канабис (марихуана) и стимуланти. Що се отнася до марихуаната, то тя неусетно и напълно легално се намести в ежедневието ни под формата на листо от растението, щамповано върху алкохолни и енергийни напитки, запалки, ключодържатели, дрехи и близалки, а могъщият Интернет изобилства с публикации, запознаващи аудиторията с полезните свойства и приложения на растението или на екстракти от него.
Скъпи родители, това са накратко тревожните тенденции при употребата на наркотични вещества, но е добре да знаете, че вие нито сте сами, нито сте безсилни в борбата срещу тази заплаха. Целта на материалите, които ще публикуваме е да ви дадат основна и достоверна информация по темата за психоактивните вещества и последиците от употребата им. Да получите отговори на някои от въпросите, които вероятно ви вълнуват. Да ви даде насоки къде бихте могли да получите допълнителна информация и помощ при възникнала нужда.
Следете нашите публикации, ориентирайте се по заглавията на статиите, за да намерите вашата тема и да получите точната информация, от която имате нужда. Ако не откривате това, което търсите, може да проверите в рубриката „Често задавани въпроси“ или да се свържете безплатно и анонимно с експертите от Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества чрез посочените канали за контакт:
Адрес: гр. Ловеч, сградата на Стоматологията, ет. 3, ст. 12
Тел.:  068/601 367
Работно време: 8:30 – 17:00 часа
E-mail: pic.lv@abv.bg, cvetomira.marinova@abv.bg
Facebook: Пиц Ловеч

 


Ах, тези младежи! Защо го правят? Защо наркотици?

Консултацията със специалист – проява на любов и грижа към нашите деца

Често задавани въпроси

Как да разпознаем, че детето вероятно използва наркотици

Рискови и защитни фактори за употребата на наркотични вещества

Зависимостта – биопсихосоциален проблем

Рискови фактори

Защитни фактори

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч