Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Голяма Богородица е голям празник за село Къкрина

ÐолÑма ÐогоÑодиÑа е голÑм пÑазник за Ñело ÐÑкÑина

Голяма Богородица е голям празник за ловешкото село Къкрина, тъй като местната черква носи името „Успение Пресвета Богородица“. Затова на 15 август всички се събират в нея, а после отбелязват с курбан празника на селото.

В събитието се включиха кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова и заместник-кметът Даниел Колев. На кметския наместник на селото Иваничка Станчева бяха връчени поздравителен адрес и кошница с живи цветя.

Пред събралите се хора Корнелия Маринова каза: „Силно развълнувана съм, че сме се събрали на това място в близост до храма. До този паметник на културата - черквата „Успение Пресвета Богородица“. Защото, освен че е значим културен паметник, освен че носи името на Божията майка, това е  място, съградено с много любов, труд и всеотдайност от самите вас. Помним как зле изглеждаше този храм преди време. Но благодарение на дарителите и на вашия труд, днес се радваме на тази  изключително голяма ценност“.

Кметският наместник Иваничка Станчева също благодари на хората за вложения досега доброволен труд. „Да се обединим, за да бъдем по-силни, както и с мъдрост и достойнство да пазим традициите“, каза тя. Тя благодари и на спонсорите  - братята Георги и Цветан Ботеви, на Ивайло Христов, благодарение на които е възможен днешният празник.

По-рано тържествена литургия и водосвет отслужи отец Любомир Казашки. Той благослови и курбана, който бе раздаден на събралите се, а след това поръси със светена вода всички на трапезата.

Черквата  „Успение Пресвета Богородица” е построена през 1884 година, а от 1974 година е паметник на културата. През последните години беше ремонтирана, направена бе и мраморна алея към входа.

Община Ловеч, пресцентър

15.08.2023 г.

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч