Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кметът Корнелия Маринова е сред инициаторите 2017 да бъде „Годината на Левски”

ÐмеÑÑÑ ÐоÑÐ½ÐµÐ»Ð¸Ñ ÐаÑинова е ÑÑед иниÑиаÑоÑиÑе 2017 да бÑде âÐодинаÑа на ÐевÑкиâ

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова е сред инициаторите на идеята 2017 да бъде „Годината на Левски”. Това стана ясно вчера на пресконференция  в столицата, в която участваха още Васил Василев, председател на Общобългарски комитет „Васил Левски”, и д-р Емил Кабаиванов, кмет на Карлово.  

С инициативата ще се отбележи 180 години от рождението на Апостола на свободата, които се навършват на 18 юли 2017 г.  Целта е да се повдигне българския дух и да развие родолюбивото чувство сред младите.

Корнелия Маринова, която е и председател на Общински комитет „Васил Левски” – Ловеч, сподели с какво може да се включим:

„Като град, свързан дълбоко и съдбовно с делото на Апостола, ние можем да превърнем „Годината на Левски“ в паметно събитие за младите хора. Идеята е всяко място, свързано с Левски, да се превърне в част от празниците – това са училища, паметници,  улици с неговото име. Разчитаме много на инициативите на нашия музей в Ловеч, на Къкринското ханче, смятам, че ще се представим достойно и със собствен почерк.  Искаме да се създаде широк национален инициативен съвет, в него да се включат учени, общественици, кметове на възрожденските градове. Разчитаме много на историческата експертиза, на хора, които работят с документи, не случайно в пресконференцията взе участие и историкът проф. Пламен Митев“.

Организаторите предвиждат и две значими събития в международен план. Голяма международна изложба ще посети всички държави, които са симпатизирали на българската национална кауза. Тя ще бъде показана в Белград и Букурещ, Москва, Париж, Лондон, Рим и други градове.

Второто събитие е свързано с решението на Румъния да разсекрети полицейските архиви до края на 19 век. Васил Василев обясни, че в тези документи може да се крият неподозирани факти и доказателства, които да дадат нова светлина върху националноосвободителната борба на българския народ.

Комитетът е пратил писмо до нашите евродепутати с молба инициативата да бъде подкрепена от Европарламента.

Старото "съперничество" между Карлово и  Ловеч е повече закачка, отколкото действителност,  пошегуваха двамата градоначалници на пресконференцията. Нас ни дели единствено Балканът и сега ръка за ръка ще направим всичко възможно, за да се реализира тази идея по възможно най-добрия начин, увериха Кабаиванов и Маринова.

Същевременно по повод  тазгодишния Празник на Карлово - 18 юли, кметът на Ловеч изпрати днес поздравителен адрес до д-р Емил Кабаиванов. В него се казва:

„Вече 179 години са изминали от рождението  на Васил Левски, а неговите завети продължават да са пътепоказател сред предизвикателствата на днешното време. Уроците на Апостола са  безсмъртни и всяко поколение българи  е орисано да ги преоткрива и прилага към съвремието.“

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия