Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Лисец отбелязва 95 години читалище и празник на селото

ÐиÑÐµÑ Ð¾ÑбелÑзва  95 години ÑиÑалиÑе и пÑазник на ÑелоÑо

Село Лисец в община Ловеч отбелязва двоен празник  - 95 години от основаването на местното читалище и празник на селището. Юбилеен концерт се състоя вечерта на 29 юли 2022 г. в пълния салон на НЧ “Светлина –1927 г.”  Гост бе Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч, която се обърна към аудиторията с думите: Чувствам се горда, ще присъствам на този празник!

Тя направи интересен паралел между две години – 1926 и 1927. През първата година са се случили драматични събития, когато след направен донос селището е щяло да бъде опожарено, а жителите му – изселени. Тогава  на 2 август 1926 г. подполк. Цоко Коев, командир на Ловешкия гарнизон, спасява селото с думите: „Лесно е да се разруши едно село, но е трудно да се направи“. Този случай е повод да има празник на селото.

През следващата 1927 г. пък е основано читалището. Това са темелите, върху се гради и развива вашата общност, култура и дух,  каза Корнелия  Маринова.

Тя благодари за голямата сърцатост и всеотдайност на местните читалищни дейци, чиито изяви и събития продължават да формират поколенията. 

На Светлана Георгиева, секретар на читалището, кметът връчи поздравителен адрес и кошница с цветя. Корнелия  Маринова поздрави и кметът на селото Борислав Иванов за постигнатите резултати. Председателят на читалището Ненчо Колев пък награди с грамоти изявени читалищни дейци.

Над два часа продължи концертът, в който участваха изпълнители от всички възрасти и всякакви жанрове. Освен местните самодейци имаше гости от ЦПЛР – ОДК в Ловеч, танцова формация  „Балкански огън“ и други.

В събота, 30 юли, е празникът на селото в местността Врани кладенец, на който ще присъства заместник-кметът на Община Ловеч Даниел Колев.

Община Ловеч, пресцентър

29.07.2022 г. 

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч