Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Над 60 военни машини и ракетни установки са събрани в музей край Ловеч

Ðад 60 военни маÑини и ÑакеÑни ÑÑÑановки Ñа ÑÑбÑани в мÑзей кÑай ÐовеÑ

Над 60 военни машини, ракетни установки и различни превозни средства от началото на миналия век  са събрани в Музея за въоръжение и техника, намиращ се на територията на Военно формирование 24 480 в Ловеч. Такова впечатляващо струпване от военна техника, излязла от въоръжение, рядко може да се види на друго място, тъй като една цяла зала с моторни превозни средства яха докарани при нас от Враца, разказва подп. Теодоси Томанов, началник на Военно формирование, известно  в Ловеч и като Гуровото.

Бившето секретно ракетно поделение от времето на „студената война“ днес функционира като военен склад. Част от експонатите са именно от това време, но има и много други исторически експонати. Редом до страховитите ракети 8К11 и Пусковата установка 2П16, до реактивната система за залпов огън Р- 2 стоят и стари немски и руски мотоциклети, джипове и камиони. Показани са и леки коли, като „Щаер 440“ от 1940 г.и „Опел Блитц“ от 1936 г. Не липсва и известният танк от ВСВ, известен като  Т-34.

В рамките на поделението е уреден и музей на боеприпасите, също богат на експонати като патрони, мини, взривни вещества и самонасочващи се снаряди.

Музеите, макар че са в рамките на формированието, което е на 3 км от града, могат да се посещават при колективни заявки. От това първи са се възползвали учениците от града и някои околни селища, които са посетили музеите в часа на класния ръководител, разказа подп. Теодоси Томанов.

Неотдавна той покани да се запознаят с проблемите на базата и музеите част от ръководството на Община Ловеч – кметът Корнелия Маринова и заместник-кметът Венцислав Христов. „Поздравявам състава и ръководството на военно формирование 24 480 за грижата и старанието за съхраняването на военно дело и неговата история, написа в книгата за впечатления кметът на Ловеч. Същевременно за пореден път всички впечатления ни карат да усещаме отговорността ни пред обществото за един мирен свят. Това ни внушиха и нашите домакини“. Това написа в книгата за впечатления Корнелия Маринова.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия