Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Писателят Нидал Алгафари има над 560 срещи с читатели, сега провежда нови в Ловеч и селата (обновено)

ÐиÑаÑелÑÑ Ðидал ÐлгаÑаÑи има над 560 ÑÑеÑи Ñ ÑиÑаÑели, Ñега пÑовежда нови в ÐÐ¾Ð²ÐµÑ Ð¸ ÑелаÑа  (обновено)

Писателят Нидал Алгафари е направил досега над 560 срещи със своите читатели, новите са в Ловеч и околните села. Писателят представи на 6 юни 2022 г. тетралогията си в читалищата на селата Дойренци и Баховица. Известният български режисьор, писател и политически рекламист, нашумя в последно време с романите „Боже, защо Господ лъже?“,  „Аллах, милост нямаш ли?“, „Любиш ли, ти Бог си!“ и „Орисани да избираме“. 

Пред избрана публика сладкодумният гост разказа накратко за своя професионален и творчески път. „Седнах на пиша нов сценарий и тогава реших да се върна към 1700 година, защото за този период у нас не се пише и не се говори. Но бързо разбрах, че такъв филм днес не може да се направи у нас“, разказа авторът. И така се насочил към романа.

Пред аудиторията той говори и за съвременното откритие за „паметта на водата“  и направи връзка с фолклорната „мълчана вода“. И ред още исторически паралели между родното и световното направи Нидал Алгафари, за да въведе публиката в света на своите романи. Разсъждава за вярванията като многовековен опит, като мъдрост и своеобразна опозиция на официалната религия. Романите обхващат няколко любовни истории за нашите прадядовци, разказва авторът. Освен това той показва мъдростта на всеки древен ритуал, защото те имат скрита философия. Той говори и за погрешните представи за ред понятия от миналото. Например за чорбаджиите, които погрешно са натоварени с негативни черти. Те обаче, според архивите, са имали градивна роля в обществото, защото са финансирали църкви и параклиси, каза авторът.
След края на срещата авторът раздаде автографи и благодари за посещението, а от домакините получи цветя, подаръци и покани за нови срещи.

На 7 юни, вторник, писателят гостува от 10:00 ч. в село с. Слатина, в НЧ „Просвета – 1901 г.“, а от 17:30 ч. ще е в Ловеч в Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“. В сряда, 8 юни, от 10:30 ч. авторът гостува в с. Радювене, НЧ „Полк. Стоян Едрев – 1895 г.“

Нидал Алгафари е роден през 1965 г. в София, баща му е сириец, а майка му е българка от Червен бряг. Женен е за психотерапевта Мадлен Алгафари и имат дъщеря и син. Автор и режисьор на над 50 тв издания, сред които онова предаване на „Ку-Ку“, което нашумя с  "новината" за АЕЦ-Козлодуй. Бивш делегиран продуцент на „Шоу и развлекателни програми“ в БНТ. Продуцент, съсценарист, режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“ (1993), който е представян  и в Ловеч. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“ а от юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ.

Романът „Боже, защо господ лъже“ е издаден през 2014 г. Продължен с още три части: „Аллах, милост нямаш ли“ (2015), "Любиш ли, ти, Бог си“ (2017) и „Орисани да избираме“ (началото на 2018 г.). Следва двутомният му роман „Рано или късно“ (2019).

Община Ловеч, пресцентър

06.06.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч