Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Празник в Чавдарци по повод 95 години от създаването на НЧ “Просвета –1927 г.”

ÐÑазник в ЧавдаÑÑи по повод 95 години  Ð¾Ñ ÑÑздаванеÑо на ÐЧ  âÐÑоÑвеÑа â1927 г.â

Празник имаше в село Чавдарци в събота, 9 юли 2022 г., по повод 95 години  от създаването на Народно читалище  “Просвета –1927 г.”  Духовият оркестър към Община Ловеч с ръководител Тотко Рогашки  вдигна настроението и събра малки и големи на площада. Кметският наместник Красимира  Бинакова посрещна много гости, сред които и Корнелия Маринова, кмет на Община Ловеч.

„Изказвам благодарност към хората и към читалищно настоятелство, които работят тук с възрожденски плам.  Имате богата и разнородна дейност, пазете този ентусиазъм и занапред, защото сте добри стопани и това се вижда по състоянието на сградата. Скоро в читалището се пренесем и административните услуги, така че ще имате повече удобства“,  каза в поздравлението си кметът  Корнелия Маринова. Нейното изказване бе посрещнато с аплодисменти. Тя подари саксии с цветя на секретаря на читалището Невянка Георгиева.

Дългата 95- годишна история бе припомнена от председателя на читалището Ценка Митева. Особена почит бе изразена към заслужилите самодейци, които са изградили успешни състави. Те, включително и деца,бяха  удостоени с грамоти.  Поздравителни адреси имаше още от  кметския наместник Красимира  Бинакова, както и от читалищата в Александрово, Йоглав и други.

Програмата продължи с изпълнения на Фолклорен танцов ансамбъл „Балкански огън“ при НЧ „Бяла Анаста-2016“  Ловеч. Накрая всички се хванаха на общо хоро.

Сред гостите на празника беше и Нанси Шилър, президент на фондацията  „Америка за България”, която се познава отпреди с Корнелия Маринова. Двете дами имаха приятелски разговор.

Празникът започна с известно закъснение поради прекъсване на електрозахранването в селото. Запитване към доставчика „Електрохолд“  по телефона направи лично Корнелия Маринова, от което се разбра, че има авария.

„Разбирам, че „Електрохолд“ повече от месец прави проблеми в селото, така е и в Кърпачево, затова още в понеделник ще предприема мерки“, заяви пред  хората кметът на Ловеч. Тържеството продължи, след като организаторите осигуриха  агрегат.

Читалището в Чавдарци има  богата база и разнообразна дейност. То притежава салон със 150 места, библиотека с близо 6000 тома, информационен център, интернет връзка, мултифункционално устройство и аудио система. Самодейците участват във вокална група, танцови състави за народни и модерни танци и др. Читалището участва успешно в редица проекти и конкурси.

Община Ловеч, пресцентър

09.07.2022 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч