Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Семейство, което пътува с каруца за Палестина, гостува на община Ловеч

СемейÑÑво, коеÑо пÑÑÑва Ñ ÐºÐ°ÑÑÑа за ÐалеÑÑина, гоÑÑÑва на обÑина ÐовеÑ

Френско-палестинското семейство, което пътува с каруца за Палестина, в момента е гост на Община Ловеч. Пътешествениците се срещнаха с кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова, с председателя на Общинския съвет Петър Цолов, както и с гостуващия в града Адхам Зайналдин, временно управляващ посолството на Палестина в Р България  От неделя пътешествениците са  в Ловеч, а утре ще продължат към турската граница.

Ловеч е избран за престой, след като пътешествениците са търсили маршрут по картата и са решили, че това е подходящо за тях място. Приятно са изненадани от хубавия и чист град, от посрещането и вниманието.

Грижи се полагат и за магарето Нина - например за копитата му се погрижиха  специалисти от местния зоопарк.

Срещата в Ловеч предизвика оправдан интерес сред журналисти, както и сред граждани и туристи. Необикновената гледка на каруцата, снабдена със слънчеви панели и други екстри, привлича погледите. На паркинга пред Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ каруцата бе украсена с българския флаг.  Гостите получиха от кмета на Ловеч подаръци  - лакомства, дрехи с български шевици и рекламни материали.

По-рано през деня се проведе неофициална среща между кметът Корнелия Маринова и  Адхам Зайналдин, временно управляващ посолството на Палестина в Р България.

От посолството разпространиха  информация за  Юсуф Наджмеддин  (40 г.). Той е палестинец, роден в Йерихон. Запознава се с бъдещата си съпруга, французойката Матилда, в Палестина. Женен е от 14 години, 13 от които живее във Франция и има френско гражданство. Баща на 4 деца, които пътуват с тях.

Пътуването е започнало през август 2021 г. от Франция, като целта му е да пристигне в Палестина по суша заедно с членовете на семейството си и кучето си на каручка, теглена от магаре. Вече е прекосил Италия, Хърватска, Унгария, Румъния и преди 20 дена е пристигнал в България. После ще продължи към Турция, Сирия и през Йордания до Палестина.

Замисълът на пътуването е да възкреси палестинското страдание – животът  на бежанците в изгнание.  Това е обратният път на завръщането в отечеството. Същевременно семейството се запознава отблизо с различни народи, през чиито страни преминава. То показва палестинската гледна точка за историята и затвърдява палестинското присъствие.

Община Ловеч, пресцентър

25.07.2023 г.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител