Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Официален празник на Ловеч

Официален празник на Ловеч

 

Официален празник на Ловеч  - 11 май

 

Официалният празник на град Ловеч  е 11 май, когато по стар стил е Ден на Славянската писменост и на Светите братя Кирил и Методий. Празникът се отбелязва от 1993 г. с Решение на Общински съвет – Ловеч № 184/26.04.1993 г. и допълване на решението с Решение № 265/09.05.1994 г. Допълнително основание е, че мелодията на известния химн "Върви, народе възродени", посветен на празника на Славянската писменост, е написан в Ловеч от Панайот Пипков. Освен това Светите братя Кирил и Методий са небесни покровители на града, в тяхна чест е издигнат и новият катедрален храм в центъра на града.

Жителите бързо възприемат тази дата за официален празник и всяка година в града ни идват много гости и делегации от побратимените градове.

Няколко дни преди самата дата на празник започват празненства със събития и мероприятия като концерти, изложби и спортни прояви, които продължават до вечерта на 11 май. Сред тях са и традиционните за града "Люлякови музикални вечери".

На самия празник има традиция градската управа да посреща видни гости и да се поднасят цветя пред градските паметници. На същия ден в Ловеч има празнична света литургия, а вечерта се провежда голям концерт на открито, придружен от  празнична заря.

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч