Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Ерфурт, Германия

Ерфурт е град в Германия, столица и най-голям град на федерална провинция Тюрингия, един от трите регионални центъра на провинцията. Най-важните институции на града, освен органите на регионалната власт, са Федералният трудов съд, университетът Ерфурт и Професионалното висше учебно заведение Ерфурт, и католическата епархия на Ерфурт. Секторът на услугите и администрацията определят до голяма степен икономиката на града.

Централната гара на Ерфурт представлява важен транспортен възел в центъра на Германия. Между многото заводи най-известни са тези за пишещи машини, електронни изделия, обувки. Тук се провеждат и големи изложби на цветя и кактуси, в града има и особено красив парк— произведение на градинарското изкуство - Егапарк Ерфурт.

„Богатият на кули Ерфурт“– така някога Мартин Лутер нарича града заради извисилите се в небесата кули на 25 енорийски църкви, 15 манастира и метоха и 10 по-малки църкви. Най-значими са катедралата „Св. Богородица” (Мариендом) и църквата „Св. Северий”, представляващи уникален за Европа ансамбъл и архитектурен шедьовър на немската готика. Ерфурт е не само град на сгради, но и град на мостовете. Те са 142 на брой, свързват бреговете на река Гера и ръкавите й, а така също и на защитния канал по продължение на някогашната градска стена. Най-известен е мостът „Кремербрюке”, той е и най-дългият в Европа, изцяло застроен с къщи и обитаван.

Първият договор за сътрудничество датира от 07.10.1971 г.

Партньорските взаимоотношения между  Ерфурт и Ловеч се възобновяват през май 1996 г.  след дългогодишно прекъсване. След Втората световна война Ерфурт е една от  петте исторически германски провинции, който  влизат в ГДР -  новообразувана държава в съветската окупационна зона. Така още през 60-те години на миналия век се полагат основите на приятелските  отношения между Ловеч и Ерфурт.

През 2011 г. на 4 април международното партньорство между Ловеч и Ерфурт  от 1996 г. е актуализирано. Подписано е споразумение  за осъществяване на обмяна в сферите на младежта, културата и спорта, а също така и в туристическата област. Въз основа на нарастващите изисквания на Европейския съюз се задълбочават дейностите в областта на икономиката, опазването на околната среда и образованието.

Официален сайт: http://www.erfurt.de/ef/de/index.html