Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Изяслав, Украйна

Изяслав е град в Хмелницка област, Западна Украйна, административен център на Изяславски район. За пръв път се споменава през 1390 г., а през 1583 г. получава магдебургско право и статут на свободен град.

Жителите на града през 2014 г. са 17 212.

През 2011 г. е изготвен протокол за намерение за сътрудничество между Ловеч и Изяслав. Официално двата града са побратимени от 03.06.2012 г., когато се подписва споразумение за съвместна дейност  в областта на икономиката, търговията и културата.

В подписания документ е договорено подпомагането на развитието и засилване на контактите в областта на икономиката и търговията, както и за подпомагане на обмена в областта на културата. Споразумението има срок 5 години и ще се продължава автоматично, ако никоя от двете страни не поиска прекратяването му. Страните се ангажират да съдействат взаимно за организирането и реализирането на дейности в сферата на културата – обмен на практики, изложби, екскурзии, а също и да подпомагат обмена в областта на икономиката и търговията с цел засилване на местното развитие.

Изяслав е град побратим на руския град Рязан, който пък е град побратим на Ловеч .

 

Официален сайт: http://izyaslav.miskrada.org.ua/