Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Кепез, Чанаккале, Република Турция

Споразумението за сътрудничество и установяване на приятелски взаимоотношения между Община Кепез (Kepez), Чанаккале, Република Турция, и Община Ловеч, е подписано 10.05.2023 г. в Ловеч. По това време на посещението е седемчленна делегация от турския град, водена от Мехмет Явуш, управител на обществените услуги. Делегацията е в Ловеч по покана на кмета и във връзка с празника на града - 11 май.

Според документа сътрудничеството цели да допринесе за развитието на двустранните отношения в икономиката, социалните дейности, образованието, културата, туризма. Двете общини са готови да подкрепят и насърчават дейностите, предвидени в отделните програми. Проектите, които ще бъдат представени в тези програми, ще се подпомагат в рамките на финансовите възможности на общините, допълват от администрацията.

Кепез е град на хълмиста местност, на 4 км от Чанаккале. Има площ от 618 хектара. След Османско-руската война от 1877-1878 г. група от 28 семейства, преселили се в Турция от България, се заселват в Кепез.  След провъзгласяването на републиката той е наречен КЕПЕЗ, което означава голямата скала, простираща се към морето. „Кепез“ също означава "булчински воал".

В града има държавна болница, център за диализа и дентална болница. Наричат го „град на образованието“, защото има много държавни и частни училища. В центровете за младежко образование и култура на община Кепез се предоставят услуги за обучение на доброволци на жители на всички възрасти. Има богата библиотека в Културния център. Известни са местните хорове за турска народна и художествена музика от община Кепез. Местата за пикник и обществения плаж на община Кепез обслужват не само жителите на Кепез, но и гости отвън. Всички представители на автомобилната индустрия имат продажби и услуги в Кепез. Крайбрежната алея е място за срещи не само на жителите на града, но и на идващите от всички квартали на Чанаккале.

Официален сайт на община Кепез

https://www.kepez.bel.tr/kurumsal/baskan/