Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Колашин, Черна Гора

Град Колашин  (Kolašin) се намира в централната част на Черна гора. Разположен е на десния бряг на река Тара, с надморска височина от 954 метра.

Колашин се споменава за първи път в султански списък през 1565 г. За произхода и значението на думата „колашин“ има доста хипотези на лингвистите. Според един от вариантите имало известен словенски херцог на име Колашин, който построил  града. С решение на Берлинския конгрес през 1878 г. Колашин официално става част от Черна гора.

Сега в града живеят около 7000 души.

Колашин е заобиколен от пет планини, осем върха, три реки, седем каньона и шест езера. Градът е известен с много забележителности, сред които е и Ботаническа градина, простираща се на площ от 646 кв. м на 1018 м надморска височина.

Близо до града се намира и първият национален парк в Черна гора – Биоградска гора. Разположен в североизточната част на Черна гора, между река Тара и Лима и в централната част на планината Беласица, паркът заема площ от 5650 хектара.

Градът  предлага много летни и зимни развлекателни спортове, той е чудесен избор за туризъм.

Ловеч и Колашин са побратимени градове от 14 юли 2019 год. Тогава се подписва споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, търговията и културата. Така подпомагането на развитието и засилването на контактите между двата града е официално легитимирано.

Официален сайт на Общината: http://www.opstinakolasin.me/

Сайт за туристически дестинации: https://kolasin.me/