Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Османгази, Бурса, Турция

Населението на Бурса (Република Турция) е 2  936 803 с площ от 10 882 км 2. Населението на Османгази, най-големият район в Бурса, е 856 770 души, а площта е 65 708 хектара

Със 136 квартала и 8 802 улици и алеи в границите на община Османгази, със своето социално и икономическо централно положение, 88 хотела, включително 5-звездни хотели, 554 ресторанта, кина и търговски центрове, градът е чудесен избор за туристи.

В областта са развити автомобилостроенето, автомобилна под-индустрия, тъкачна промишленост, хавлиена промишленост, трикотажна промишленост, обущарска промишленост, селскостопанска инструментална промишленост, мебелна промишленост, кожа, пластмасова промишленост, производство на машини и хардуер, електромоторна индустрия, леярна промишленост, дърводелска техника, заваръчна промишленост, печената промишленост и ножарска промишленост. Отделно от тях има фабрики за производство на масло и брашно. 

Османгази е най-развитата област на Бурса в икономическо и културно отношение. По отношение на образованието, степента на грамотност е много по-висока от средната за Турция.

Османгази е туристически град със своите исторически културни богатства, планини и горещи извори. Това е селскостопански град с уникална природа и плодородна равнина, а също и индустриален и търговски град със своите индустриални съоръжения и индустрия. През деня той е домакин на повече от един милион души.

Символът на Бурса е Културният парк Reşat Oyal, който се счита за природен паметник с повече от 500 годишни дървета Инкая, Меринос Сити Парк, Ботанически парк, Зоопарк, парк Пинарбаси, парк Согукю и Парк Хамитлер и Парк Сукай и Сукайяги са основните забележителности на Османгази. Други важни паметници и произведения на областта са замъкът Бурса, крепостта Бурса, гробницата на Мурад I, гробницата Османгази и Орхангази, археологически музей, музей на Ататюрк, музей на Османската къща, културният център Ердекли, мостът Ирганда и много други.

Ловеч и Османгази са побратимени от 20 септември 2019 год. Тогава се подписва споразумение за сътрудничество в областта на икономиката, търговията и културата. Така подпомагането на развитието и засилването на контактите между двата града е официално легитимирано.

Официален сайт на Общината: http://www.osmangazi.bel.tr/