Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Рязан, Русия

Ряза́н е град в Русия, административен център на Рязанска област. Градът е разположен на десния бряг на река Ока и е на 180 км южно от Москва. Той е един от тридесетте най-големи руски градове. Населението на Ряза́н през 2016 г. е 534 762 души. Градът е разположен на площ от 228 кв. км, 130 м над морското равнище.

Рязан е голям научен, военен и индустриален център и се обслужва от две летища, две жп гари, автогара и две речни пристанища.

В Рязан е роден големият физиолог акад. Иван Петрович Павлов, открил основните закони за условния рефлекс. За заслугите си към науката той е носител на първата за Русия Нобелова награда.

Градът е неразривно свързан и с името на Сергей Есенин - световно известен поет, който е роден в близкото до Рязан село Константиново.

Приятелските взаимоотношения между Рязанска област и Ловешки окръг датират още от времето на социализма. Документите за партньорски отношения на двата града датират от 9 юли 1968 г. Оттогава в Ловеч има ресторант „Рязан“, а в Рязан съответно хотел „Ловеч“.

През 1996 г. побратимените градове подновяват взаимоотношенията, като си пожелават да се развиват и надграждат. На 28 март 2007 г. се подписва ново споразумение за сътрудничество между  Рязан  и Ловеч в сферите на търговията, образованието, туризма и информацията.  

Официален сайт: http://admrzn.ru/