Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Требине, Република Сръбска (Босна и Херцеговина)

Град Требине е  административен център на община Требине, Република Сръбска (Босна и Херцеговина). Той е естествен, икономически и културен център на Източна Херцеговина.

Градът има близо 30 хил. жители. Разположен е под планината Леотар, сред Требинското поле. През града минава река Требишница. Отдалечен е на около 30 км от Адриатическо море. Това е един от най-красивите градове на Херцеговина. Известен е като града на слънцето и чинарите.

В миналото градът е бил естествен център на средновековната сръбска приморска област Травуния. По негово име е кръстена и областта.

Требине e икономически развит град. Тук е най-големият производител на висококачествени инструменти в Босна и Херцеговина и един от най-големите в Европа. Изнася продуктите си в над 40 страни по света. На река Требишница са построени две водноелектрически централи. Има фирми за промишлени стоки и хранителни продукти. Градът разполага с много хотели и мотели, има развит туризъм.

Климатът в Требине е средиземноморски с кратка мека зима и дълго горещо лято. Есента е по-топла от пролетта, а снегът е много рядко явление. През лятото температурите често се повишават над 35° C, а през зимата рядко падат под 0° C. Требине е един от най-слънчевите градове на Балканите. Климатът е подходящ за отглеждане на палми и южни плодове (смокини, нар, мандарина, лимон, портокал, грейпфрут, маслини, лоза).

Общината е разработила редица социални програми, особено за подкрепа на младите семейства и децата.

Споразумението за сътрудничество между Требине и Ловеч бе подписано на 02.09.2021 г.  в Требине между кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова и кмета Мирко Чурич.

Официален сайт:

https://trebinje.rs.ba/