Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Сдружение хандбален клуб "Осъм" - Ловеч

СдÑÑжение Ñандбален клÑб "ÐÑÑм" - ÐовеÑ

Клубът е основан през 1961 г. През 60-те години хандбалът в града, КВСД, се популяризира и голяма част от младежите започват да тренират този спорт. През 1968 г. в Ловеч се провежда деветият Световен младежки фестивал по хандбал.

При подрастващите „Осъм“ - Ловеч е 32-кратен шампион на България. Последните шампионски титли бяха спечелени през 2015 г. от 14-годишните момчета и през 2017 г. от отборите с треньори Виктор и Юлиян Симеонови.

От ловешката школа през годините са излезли около 70 национални състезатели. Основна част от тях са гръбнакът на мъжкия национален отбор в най-силните му години през 70-те и 80-те години на 20 век. Част от ловешките хандбалисти играят и в различни чуждестранни отбори. Мъжкият тим на „Осъм“ на 7 пъти е сребърен медалист в първенството на А републиканска хандбална лига и 5-кратен бронзов медалист. Веднъж е носител на Купата на България и два пъти носител на Купата на Българска федерация по хандбал. Отборът има участия и в европейските клубни турнири в края на 80-те години.

Хандбалът в Ловеч има богата история. В нея личат иманата на много добри хандбалисти – мъже и жени, в историята на играта в България. Нека споменем имената на  Камен Цанев - шампион на Португалия и Турция, Кирил Баровски – играл дълги години в първенството на Португалия. Виктор Симеонов- Сома – радетел на играта в Ловеч и един от основателите на хандбала в града, многократен шампион на страната изключителен деятел, легенда на ловешкия спорт и българския хандбал, Христофор Митев - капитан на националния отбор на България и на силния тим ЦСКА.

И още Тихомир Борисов, Юлиян Симеонов, Герасим Николаев, Иван Иванов, Наско Табаков, Валентин Йорданов, Тошко Любенов, Тони Дамянов, Илиян Матев, Николай Чакъров, Виктор Симеонов, Бранимир Христов, Пламен Мучинов, Любомир Радоев, Борислав Станчев, Преслав Станчев, Мартин Ангелов - все национални състезатели и майстори на спорта. И още много, много други състезатели.

Да споменем и изявените треньори Виктор Симеонов – старши, Христофор Джабарски, Васил Цветков, Веселин Георгиев, Герасим Цветанов, Кирил Баровски, Владо Алексиев, Юлиян Симеонов, Виктор Симеонов, Румен Рачев.

През сезон 2019-2020 г. мъжкият отбор завърши на трето място в шампионата, а през следващия сезон 2020-2021 „Осъм“ стана вицешампиони на България с голмайстор на първенството Преслав Станчев. Миналата есен отборът записа и историческо участие в евротурнирите, къде изигра два мача срещу силния тим на Робе Зубри от Чехия.

В момента отборът има национален състезател при мъжете - Преслав Станчев, национални състезатели в юношеския и младежкия отбор на България – съответно Александър Илиев и Теодор Градимиров.

Треньори на младежкия национален отбор на България са Виктор Симеонов - старши треньор и Юлиян Симеонов - помощник.

Школата на ХК „Осъм“ също работи много добре като в последните 10 години неизменно печели медали от турнирите на Българска федерация по хандбал.

В последните трудни икономически години отборът на „Осъм“ успя да се запази в А група, като за последните 2-3 сезона успяваше да влезе във финалната четворка за Купата на България. Тази година  тимът завоюва бронзови медали от Турнира за Купа България.

За контакт:

Адрес: 5500 Ловеч, бул. "България" 19

тел: 068/624287 или 0878489905
E-mail: viktor.simeonov@abv.bg

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч