Общинска администрация Ловеч / Република България
Translate to English
- + A

Телефон за сигнали:

0884 215 092

Сдружение хандбален клуб "Ловеч 98"

СдÑÑжение Ñандбален клÑб "ÐÐ¾Ð²ÐµÑ 98"

Ловеч е едно от първите огнища на хандбалната игра в България. Тук играта започва да се практикува от 1964 г. Разкрит е сектор „Хандбал“ към Ученическата спортна школа, като треньори са Катя Хаджийска и Веселин Калпаков. От 1965 до 1972 г. градските и окръжни първенства си съперничат и са от класата на републикански. Успехите на хандбала и развитието му в града дава основание на федерацията да опреди Ловеч за домакин на Световен младежки фестивал.

През 1968 г. по този повод и с най-ускорени темпове започва изграждането на хандбална зала - първата в страната с най-модерната настилка, която се ползва и до днес.

През 1973 г.е постигната първата шампионска титла в женския профил с треньор Веселин Георгиев. До 1990  г. отборът има завоювани 21 титли при подрастващите.

От 1998 г. клубът носи името „Ловеч 98“, като основно работи в женско направление. От годините на създаването си до сега участва с отбори във всички възрастови групи, според моментното състояние на отборите и финансовите възможности.

Сред най-изявените имена в момента за българския хандбал е Елизабет Оморегие. Дъщеря на хандбалистка, играла в Ловеч, и баща нигериец. Тя е забелязана още на 9-годишна възраст от Наско Табаков и Габриела Петрова на Спартакиада „Пламъчета сини“, където участва в състезание по лека атлетика. Лиза веднага се влюбва в играта и за месеци вече е голмайстор и най-добър състезател в първенствата, в които участва. От 2018 г. тя е състезателка на румънския ХК „Букурещ“.

През 2022 година клубът участва с отбори при 10, 11 и 19 - годишните. Треньор на отбора е Габриела Петрова. Телефон: 0884 303 200. Можете да се запишете на тренировките в Спортната зала в Ловеч всеки понеделник и петък от 15:30 ч.

 

 

Общинско радио Ловеч
Програма за енергийна ефективност в МЖС
Solvit - ефективно разрешаване на проблеми в ЕС
Единен информационен портал за Европейските фондове
ОП Региони в растеж
Възобновяема енергия
Националната телефонна линия за деца 116 111
Ефективен CAF потребител
Сдружение местна инициативна група Летница - Ловеч